Radilica Osijek
Radilica-Osijek
Utorak, 04 Kolovoz 2015
PČELARSKA UDRUGA „VALPOVŠTINA“ VALPOVO
Nedjelja, 09 Prosinac 2012

130. GODINA UDRUGE PČELARA “VALPOVŠTINA“ VALPOVO

U Valpovu je održana svečana sjednica povodom 130. godina organiziranog pčelarstva na području Valpovštine. Proslava je održana u valpovačkom Centru kulture. Na proslavi je bio nazočan veliki broj pčelara sa pet slavonskih županija. Čestitke su uputili:predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec, predsjednik županijskog pčelarskog saveza OBŽ Zvonimir Pajnić, gradonačelnik Valpova Leon Žulj, osječki baranjski dožupan Željko Kraljičak. Rezime o 130. godina organiziranog pčelarstva podnio je predsjednik PU“Valpovština“ Mario Fišer( u nastavku možete pročitati), poslije toga dodijeljene su brojne zahvalnice, članovima Udruge Valpovštine, pčelarskim Udrugama ( UP SiB“Radilica“jedna od dobitnika), brojnim institucijama, gradovima i općinama sa kojima ima dobru suradnju PU“Valpovština“ iz Valpova. 

Image
Mario Fišer, predsjednik PU“Valpovština“Valpovo


 

Izvješće o 130. godina organiziranog pčelarstva na području Valpovštine

 

            Pčele se u hrvatskoj spominju već u vinodolskom zakonu koji je sastavljen 06. siječnja 1288. godine. To je najstariji hrvatski pisani zakon. Taj podatak svjedoči da je pčelarstvo u ono doba bilo kod nas dobro razvijeno i da se njegovoj zaštiti posvećivala odgovarajuća briga. Pčele se spominju u članku 8. Toga zakona. Tekst toga članka prema prijepisu zakona pisanog glagoljicom iz 1594. godine, na današnjem književnom jeziku glasi: „ako je tko noću ukrao u staji živinče ili žito na gumnu ili u ulištu tj. mjestu gdje se drže pčele, med, isto tako neka plati knezu 50 libara, ako je bio povik „pomaži“, a danju 40 solidna. Isto toliko noću ako povika nije bilo. I štetu dvostruku kako je pisano, a povik je vjerodostojan“.

Na inicijativu glavnog tajnika slavonskog pčelarskog društva u osijeku Bogdana Penjića, u Valpovu se 03. prosinca 1882. godine konstituirala I. podružnica .

Za predsjednika je izabran Gustav Petheo, za potpredsjednika Matija Benaković, zamjenik načelnika, a za drugog potpredsjednika Hinko Beer, mjernik. Za prvog tajnika izabran je Šime Vudy, učitelj, za drugog tajnika Luka Ćosić, pristav, a za blagajnika Ladislav Michl, općinski blagajnik.

            Uskoro se upućuje prijedlog središnjem odboru slavonskog pčelarskog društva u Osijeku, da se dopuni ime pčelarskog lista „Slavonska pčela“ u „organ pčelarskog društva u Osijeku i I. Podružnice u Valpovu“, što je i prihvaćeno. Svaki je član obvezan plaćati jednu forintu pristupnine i dvije forinte godišnjeg prinosa. Gosp. Vudy, tajnik izvijestio je da podružnica broji 25 članova, a kao posljednji član upisao se Skender Deszathy, ljekarnik.

            Od brojnih pčelarskih izložbi i sajmova gdje su sudjelovali naši članovi istakao bih slijedeće: 23. i 24. kolovoza 1930. godine održana je u Osijeku proslava 50-te obljetnice Hrvatsko – slavonskog pčelarskog društva u Osijeku, pčelarski kongres i I. Velesajam (izložba meda) u Osijeku. U subotu 23. kolovoza u župnoj crkvi u Osijeku, Antun Milfajt, naš član, je odslužio „tebe boga hvalimo“ i proglašen je za počasnog člana društva. Na izložbi meda od 111 izlagača, nagrađeni su naši članovi: Anton Sudar iz Čamagajevaca, srebrnom kolajnom i diplomom, diplomama – priznanicama Stjepan Lenhard iz Belišća i Đuro Varga iz Normanaca, uz 200 dinara novčane nagrade.

            15. ožujka 1981. godine održana je osnivačka skupština Pčelarskog društva u Valpovu, kojoj je prisustvovao 41 pčelar sa područja Općine Valpovo, a svi su ušli u članstvo pčelarskog društva. Usvojen je statut i naziv pčelarskog društva Općine Valpovo „Valpovština“. U predsjedništvo društva izabrani su: Edhem Idrizović, predsjednik, Zvonko Katušić, Stjepan Fišer, Stjepan Idrizović, Đuro Holjevac, Josip Petrović, tajnik i Josip Gostinski, blagajnik.

            Stjepan Steinbrickner, pčelar iz Petrijevaca izumio je košnicu pod nazivom „košnica pološka“, poznata i pod nazivom „steinbrickner dubinka“.

            U osnovnoj školi u Valpovu pokrenuta je pčelarska sekcija „mladi pčelar“ pod vodstvom nastavnika Ivana Zorića, koja je vrlo uspješno radila i dobivala priznanja za svoj rad i izvan Valpovštine.

            Na 9. Međunarodnom sajmu pčelarstva u Somboru, koji je održan od 22. do 24. kolovoza 1986. godine, pčelarsko društvo „Valpovština“, osvojilo je I. mjesto za izložene dijelove košnice: ramicu, polunastavak, ramicu za polunastavak i hranilicu u poklopcu košnice.

Image
Prof. dr.sc.Zlatko Puškadija, Poljoprivredni fakultet Osijek, dr.sc. Juroslav Babić, Prehrambeno- tehnološki fakultet Osijek, dr.sc. Mirjana Primorac,Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Srečko Vuković,načelnik općine Bizovac

 

            1998. godine društvo je preregistrirano u Udrugu pčelara „Valpovština“ Valpovo.

            Na najstarijoj manifestaciji ocjenjivanja meda u Hrvatskoj „Dani meda u Hrvatskoj“ u Osijeku, koja se održava od 1995. godine, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Osijek, naši članovi su dobili veći broj nagrada: Brončanih, Srebrnih i Zlatnih žlica za kvalitetu svojih medova.    

U proteklih 130. godina, kroz udrugu su djelovale tisuće članova iz svih društvenih slojeva, a trenutno udruga broji 93 člana sa područja Valpovštine: Gradova Valpova i Belišća, Općina Bizovac i Petrijevci, te iz Osijeka.

Članovi su pčelari, uzgajivači matica, nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i pčelarskih tvrtki, i time imamo zaokružen proizvodni proces od „košnice do stola“.

            Udruga pčelara „Valpovština“ je neprofitabilna, radi na zaštiti i promicanju zajedničkih ekoloških i gospodarskih interesa svojih članova sa svrhom razvoja i unapređenja pčelarstva i pčelarske djelatnosti.

            Održavamo redovite mjesečne sastanke, iako još tražimo vlastiti prostor za rad.        

Udruga je članica Županijskog saveza pčelara Osječko – baranjske županije i Hrvatskog pčelarskog saveza, gdje surađujemo sa udrugama naše i susjednih županija.

Naši članovi su uspješno završili Pčelarsku školu, koju organiziraju Županijski savez pčelara OBŽ-e, Pučko otvoreno učilište u Osijeku, Osječko – baranjska županija i Grad Osijek, a i aktivno rade u Pčelarskoj zadruzi „Pčelari Slavonije i Baranje“.

U našem radu koristimo i znanje znanstvenika sa Poljoprivrednog i Prehrambeno – tehnološkog fakulteta u Osijeku.

            Od 2009. godine organiziramo regionalnu manifestaciju „Dani meda u Valpovštini“, koja je održana u Valpovu, Bizovcu, Belišću i  Petrijevcima, a gosti su nam bili pčelari iz pet županija: Vukovarsko – srijemske, Brodsko – posavske, Požeško – slavonske, Virovitičko – podravske i Varaždinske županije.

U programu manifestacije su prezentacije, degustacije i prodaja pčelinjih proizvoda, radionice na otvorenom, stručna predavanja za pčelare i građanstvo, a posebno nam je drago da u programu sudjeluju i učenici osnovnih škola sa područja Valpovštine sa svojim likovnim i literarnim radovima na temu pčelarstva.

Image
Ivan Zelić,načelnik općine Petrijevci, Branko Borić, gradonačelnik grada Belišće, Tomislav Ivić, saborski zastupnik, Martin Kranjec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza i Leon Žulj,gradonačelnik grada Valpova

 

Dosadašnje manifestacije smo organizirali uz pomoć Gradova Valpova i Belišća, Općina Bizovac i Petrijevci, Osječko – baranjske županije, te Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.

Cijelo vrijeme naš rad prate i mediji: Hrvatski radio Valpovština, Valpovština info, Glas Slavonije, Slavonska televizija i dr.

Zahvaljujemo na pokroviteljstvu današnje proslave Predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću.

            Nakon 130 godina možemo sa sigurnošću reći da smo uspjeli na pčelarskom putu, i da nam sada predstoji idućih 130 mednih godina.                        

                                                                                                       Predsjednik Udruge

                                                                                                         Mario Fišer, prof.

Više fotografija možete vidjeti u galeriji

 

Pripremio. Milan Kramer

Fotografije:Milan Kramer


Posjeta: 2206

Komentirajte prvi

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.2

 
« Prethodna   Sljedeća »

Radilica-Osijek

(C) 2006 goP.I.P. Template by radilica-osijek.com