Radilica Osijek
Radilica-Osijek
Nedjelja, 02 Kolovoz 2015
TEHNOLOGIJA SAKUPLJANJA PČELINJEG OTROVA II
Subota, 24 Listopad 2009

U Beogradu, na pčelarskom sajmu Tašmajdan ( održan od 1-4.listopada), pokazana je podnica koja u svom kompletu sadrži sistem za sakupljanje cvjetnog praha-peluda i  sistem za uzimanje pčelinjeg otrova od pčela. Autor te specijalne podnice je poznati pčelar Franjo Tomažin iz Srbobrana. Podnica je prezentirana preko vide-a, na web portalu www.pčelinjak.com. Snimak su uradilia dva autora.Gledajući video snimak, primjetio sam  slijedeće nedostatke na podnici.

Image

Prvo u vezi pčelinjeg otrova. Sistem u kojem jepostavljeno  staklo  za sakupljanje pčelinjeg otrova nalazi se unutar košnice, ispod plodišta. Znači kada se aktivira sistem za sakupljanje pčelinjeg otrova( pomoću određenog napona)  pčele iritira napon koji  prolazi kroz  strujni krug ( pretpostavljam da su žice urađene od rostfraja-prokroma) jer kretanjem po žicama pčele dodirivanjem nožica naprave kratki spoj,te kako bi se „riješile“ neprijatelja automatski ispuštaju pčelinji otrov  iz žalca na staklo. Zna se da je pčelinji otrov prilikom izlaska iz žalca u tekućem stanju, a padanjem pčelinjeg otrova na staklo, isti prekriva nečistoću, koja pada iz pčelinjeg društva po podnici  na kojoj je postavljen i sistem za sakupljanje pčelinjeg  otrova . Na staklu može biti: cvjetnog praha, djelova od pčela, opčenito sve što pčelar vidi na svojoj varoa podnici. Drugo autor Tomažin mogao je barem na jednom staklu pokazati pčelinji otrov koji je sakupio na svojoj TF podnici. Dalje gledajući video, primjetio sam da podnica ima izvor energije samo za sebe. To znači ako imate 100 podnica za sakupljanje pčelinjeg otrova, svaka je posebno urađena, i svaka ima svoj sistem, što smatram da je skupa investicija .!?

Posjetitelji  ovog portala mogli su pročitati još  14. Srpnja 2009. godine, tekst „Slavonski pčelari počeli sakupljati pčelinji otrov“. U tom tekstu, lijepo je do jedne određene granice objašnjena tehnologija sakupljanja pčelinjeg otrova. U tom tekstu su prikazane i dvije fotografije, jedna pokazuje pčelinji otrov sakupljen i spremljen u ampulu, dok druga pokazuje kako izgleda pčelinji otrov na staklu. Po sistemu koji posjeduju članovi“ Radilice“, zna se koliko se može dobiti pčelinjeg otrova u jednoj normalnoj pčelarskoj sezoni. Zatim taj otrov sakupljen sa vanjskim sakupljačem( postavljen na poletaljku), ima skoro 100 posto čisti otrov, jer postavljen stoji samo jedan sat . Sistemom koji posjeduje“Radilica“ može se pomoću jednog izvora energije serijski povezati i 100 aparata, znači odjednom se može sakupljati sa 100 pčelinjih zajednica. Nije mi da blatim ili nedaj bože nešto drugo mislim o gospodinu Franji Tomažinu, a naročito što je i moj kućni prijatelj. Svaki je otišao svojim putem, doduše, nismo se mi niti posvađali, kada se vidimo na nekom pčelarskom skupu lijepo se pozdravimo izljubimo, pitamo za zdravlje. Želja mi je da ovim tekstom mnogi pčelari ne budu u zabludi gledajući video snimak ( koji je objavljen na www.pčelinjak.com), kako će kupiti ili još bolje kopirati Tomažinovu TF podnicu za pelud i pčelinji otrov, i onda će biti „novaca“. Moram Vas koji čitate ovaj tekst ohladiti. Nije tako sve kako se misli. Članovi „Radilice“ već pune tri godine probno sakupljaju pčelinji otrov, a u međuvremenu traže potencijalnog kupca, to je roba koja ima kratki vijek trajnosti i maksimalno higijenske uvjete prilkom uzimanja pčelinjeg otrova od pčela, pa do čuvanja za potencijalnog kupca. Zato savjetujemo posjetitelje ovog portala,  nađite kupca za pčelinji otrov pa čemo se dogovoriti za suradnju.

Tekst pripremio: Milan Kramer


Posjeta: 9508

Komentirajte prvi

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.2

 
« Prethodna   Sljedeća »

Radilica-Osijek

(C) 2006 goP.I.P. Template by radilica-osijek.com